Første skridt mod en hverdag uden plastik: Affaldssortering

Plastik problematikken

Jeg er blevet meget bevist om vores kæmpemæssige kollektive plastikforbrug i verden her på det seneste. Jeg tror især, det at rejse rundt i Mellemamerika og Indonesien det seneste år, har gjort mig opmærksom på nogle af problematikkerne ved plastik.

 

I mange ikke-vestlige lande er det slet ikke en selvfølge, at man har et kommunalt affaldssystem. Når man rejser rundt i Guatemala, Cuba og Indonesien ligger plastik og andet affald i bunker rundt omkring på folks private grunde. Selv i tropiske skove, på vulkantoppe og i havet har jeg stødt på store mængder plastik. Jeg har set køer stå oven på kæmpe bunker skrald og forsøge at græsse. Jeg har set aber rode i skraldebunker på gaden for at finde mad. Jeg har set store mængder plastik flyde rundt iblandt fisk og koraller.

 

En video fra en af de indonesiske øer ved navn Nusa Penida. Videoen er taget af en britisk dykker et par måneder inden jeg selv rejste til Indonesien i juli 2018 for at tage min yogalærer uddannelse. Den beskriver det syn man bliver mødt af dernede.

Affald her i Danmark

Alt det har simpelthen fået mig til at indse, hvor priviligeret jeg er her i Danmark. Der er simpelthen et kommunalt system, der henter mit affald for mig. Jeg behøver ikke selv at brænde affald af eller skaffe mig af med det på anden vis. Det har jeg set folk gøre i andre lande.
Jeg har ofte støt på nogle giftige dampe i udlandet, når privatbefolkningen selv brænder deres skrald af. De har nemlig ikke andre muligheder for at slippe af med det. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at når nu mit affald bliver hentet for mig, så er det mindste jeg kan gøre vel at sortere det. Så noget af det kan blive genanvendt!

 

På længere sigt vil jeg gerne prøve helt at undgå at købe og bruge plastik i min hverdag (og dermed senere smide det ud). Det at sortere mit affald, er derfor kun første skridt i processen af at minimere mit plastikaftryk på verden. Jeg kommer til at dele de næste skridt i processen her på bloggen i takt med, at jeg finder ud af, hvordan jeg i større grad kan undgå plastik i min hverdag.

 

Første trin i processen om at minimere mit plastikforbrug: Affaldssortering

Det første trin mod en plastikfri hverdag, er at sortere mit affald. Så kan jeg finde ud af, hvad omfanget af mit plastikforbrug i hverdagen er (og så det kan genanvendes selvfølgelig!).

 

Min mega seje roomie Maja har gjort det super nemt for mig i denne omgang, fordi hun allerede havde et etableret sorteringssystem etableret i køkkenet, da jeg flyttede ind i september måned i år.

 

Hvis man starter fra bunden, tror jeg dog ikke, det tager mere end et par timer, at få etableret et nemt affaldssorteringssystem i sit eget køkken. Det kræver bare at man køber et par spande at opbevare de forskellige typer affald i. En kæmpe bonus er, at når det først er etableret, kræver det stort set ingen ekstra tid i hverdagen, at holde det ved lige!

 

Alle kommuner ikke har skraldespande og containere i nærheden af alle husstande, der gør det muligt at smide sit sorterede affald ud det rigtige sted. Det er simpelthen for dårligt efter min mening. Så snart det bliver et kæmpe projekt i hverdagen at tage det grønne valg, er der jo langt færre af os, der gør det.

 

For mig er det altafgørende at få etableret et sorteringssystem i mit køkken, der er let tilgængeligt og nemt at bruge! Hvis det på nogen måde er besværligt eller for tidskrævende at benytte det i hverdagen, så tror jeg langt de fleste af os går på kompromis med at få sorteret vores affald.

 

Sådan fungerer affaldssorteringssystemet i mit køkken

På køkkenbordet har vi en spand til dagrenovation (se billedet nedenfor). Dagrenovation er alt det affald, der ikke kan genanvendes. Det udgør desværre en stor del af den samlede mængde affald vi smider ud. Du kan læse mere om de forskellige typer affald og hvordan det skal sorteres her.

Vores sorteringssystem til affald i køkkenet

I skabet under håndvasken sorterer vi så alt det, der kan komme til genbrug. Vi har spande til pap, plastik, papir, metal og bio-affald. Glasaffald stiller vi foran de andre spande, da vi ikke så ofte smider glas ud.

Find ud af hvilke materialer, du bruger i din hverdag. Find en måde, at opbevare det på, inden det bliver smidt helt ud. Der er f.eks. ingen grund til at have en spand til pap, hvis du aldrig har papaffald derhjemme.

Hvor stor en plastik synder er jeg mon?

Jeg kunne simpelthen ikke dy mig for at veje mit plastikaffald som en del af det her projekt. Jeg var nysgerrig for at se, hvad galt det egentlig stod til. Også for at overveje hvor meget plastik jeg bare har smidt til forbrænding i løbet af mit liv i stedet for at sortere det, så det kan blive genanvendt!

Jeg har fundet ud af, at jeg sammen med min roomie smider ca. 800 gram plastik ud hver 10. dag. Det svarer til 27-28 kg plastik på et år – altså 14 kg for hver af os årligt. Det er kun det plastik vi smider ud hjemme, som er talt med i det regnskab. Jeg ved ikke om det lyder af meget, men når man ganger det op, får man et bedre indtryk af, hvilken betydning det har.

Hvor store plastik syndere er vi mon i Danmark?

I mine 25 år på denne jord, har jeg produceret 350 kg plastikaffald (hvis man antager 14 kg om året). Hvis det tal er normen, betyder det at alle os danskere (5,7 mio) i løbet af min levetid har produceret 2,0 milliarder kg plastikaffald. Og jeg har ikke engang talt den mængde plastikaffald, der bliver smidt ud af virksomheder! For ikke at tale om alle andre typer affald.. For mig er det tal rigtig stort.

En hurtig google søgning viser at kun 34% af vores plastikaffald i Danmark bliver genanvendt. Til gengæld bliver 64% brændt af, så vi i det mindste kan udvinde energi i processen. Det er dog langt mere miljøvenligt at udsortere al den plastik til genanvendelse, så vi minimerer vores ressourceforbrug mest muligt. I Danmark er vi faktisk de dårligste i Europa til at genanvende vores plastik. Det håber jeg, vi fælles kan gøre noget ved.

I løbet af den næste måneds tid vil jeg prøve at finde plastikfri alternativer, til de ting man bruger i hverdagen. Så hold øje med mere her på bloggen, hvis du gerne vil følge med i mit projekt om at leve så plastikfrit som muligt!


Sorterer du dit affald derhjemme? Har du nogle miljøvenlige tips og tricks? Eller spørgsmål? Jeg vil super gerne høre fra dig! Efterlad en kommentar nedenfor 🙂

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *